Ketä ovat modernit käsityöläiset?

Suomessa tehdyt käsityöt

Nykyaikaina tulee joskus ajatelleeksi, että perinteiset käsityöläisammatit ovat kuolleet pois. Ne ovat kuitenkin edelleen keskuudessamme, olomuotoaan osittain muuttaneina. Tässä artikkelissa esitellään joitakin Suomessa luovia ja vaikuttavia modernin ajan käsityöläisiä. Inspiroivia lukuhetkiä!

Bittinikkarit ja koodikeijot

Ohjelmistopuolella toimivat ihmiset ovat nykyaikaisen käsityöläisen perikuva! He työskentelevät kirjaimellisesti käsillään, mutta lopputulos on aivan erilaista kuin perinteisillä käsityöläisillä. Joku saattaa nopeuttaa webhotellia, jonkun sormista syntyy uusi Angry Birds ja jollain saattaa olla agendalla keksiä uusi viestintämaailman muuttava sovellus! Yhteistä heillä on työkalut ja kenties työskentelytavat, mutta lopputulokset eroavat toinen toisestaan enemmän!

Parisuhteita pelastavat kaiuttimet

Upload Audion visiona on luoda kaiuttimia, joissa yhdistyvät hyvä ääni ja kaunis ulkomuoto, eli toisin sanoen he haluavat tehdä esineitä, jotka ovat sekä funktionaalisia että esteettisiä. Monesti ääneltään hyvät kaiuttimet, jotka kuitenkin sopivat asuntoon tuntuvat olevan kiven alla. Yritystä pyörittävät Tuukka Kingelin ja Lassi Laitinen kuulivat, että varsinkin pariskunnilla on ongelmia löytää kaiuttimia jotka ovat “sekä saundiltaan että visuaalisesti tyydyttäviä”. Niinpä he lähtivät tekemään niitä itse.

Uuden polven sepät ja suutarit

Sepän ammatti kuuluu niihin aloihin, jotka ovat melkein kuolleet pois. Nyt on kuitenkin ilmestynyt uusi seppien sukupolvi, joka on hakeutunut vanhojen mestareiden oppiin ja joka jatkaa perinteitä nykyajan maailmassa. Heihin kuuluu taontakisojen mestarisarjan hallitseva Suomenmestari Sami Ryhänen, joka on ottanut oppinsa vanhamestari Juhani Krappelta. Ryhänen on töissä Onnellisen sepän pajassa, missä hän valmistaa tilaustöitä ihmisten tarpeisiin, esimerkiksi runsaalla luovuudella maustetun kuusimetrisen portin, joka on nyt eräässä saaressa keskellä merta.
Itsetehty on aina parempi

Suutari Juho Erving ei alunperin suunnitellut perustavansa kivijalkaliikettä, mutta päätyi sellaiseen kuitenkin. Hän tutustui suutarin ammattiin korjauttaessaan omia kenkiään. Kun Ervingille tarjoutui siviilipalveluksen jälkeen tilaisuus päästä oppimaan suutarin ammatti, hän tarttui siihen. Kymmenen vuotta kokemusta kerättyään hän kuuli vapautuvasta kivijalkaliikkeestä. Vaikka hän oli päättänyt olla laittamatta sellaista pystyyn, hän kävi katsomassa sitä ja muutti mielensä.

Nyt hän palvelee Töölössä omassa kivijalkaliikkeessään. Töitä on ollut alusta asti, vaikka hän luulikin, että aluksi olisi hiljaista. Erving on Suomen ainoa virallinen Red Wings -kenkien korjaaja ja muutkin vaativat työt onnistuvat häneltä. Suomessakin on viime aikoina panostettu enemmän kenkiin, joten suutarilla riittää kysyntää. Hyvät kengät voivatkin kestää vuosikymmeniä – huonot taas voi joutua ostamaan uudestaan vuoden-parin välein.

Hattuja ja kankaiden kierrätystä

Costo perustettiin vuonna 2006, monien vaiheiden jälkeen. Yritys perustettiin, “kun haluttiin tehdä jotain omaa”. Hattuja lähdettiin valmistamaan hiilikellarissa, mistä yritys on ponnahtanut kivijalkamyymälän kautta maailman tekstiiliteollisuuteen. Coston jälkeen yrityksen perustajien uusi idea on Pure Waste Textiles -hanke. Tarkoituksena on kierrättää kangasta sen sijaan, että tuotettaisiin uutta. Näin säästettäisiin ympäristöä, sillä yhden uuden puuvillaisen t-paidan tuottaimseen kuluu niinkin paljon kuin 2700 litraa puhdasta vettä.

Hyviä vinkkejä omien käsitöiden tekemiseen saat mm. kodin kuvalehdestä. 

Turkulaista keramiikkaa

Terraviiva on vuonna 2006 perustettu turkulainen yritys. Perustajan, keraamikko Minna Komulaisen lisäksi yritys työllistää tällä hetkellä kaksi osa-aikaista työntekijää. Paikalliset kahvilat ja ravintolat ovat innostuneet käyttämään Terraviivan astioita, joten töitä tehdään myös astiapuolella, vaikka yrityksen pääpaino olikin alunperin erilaisissa laatoissa. Kaikki työt valmistetaan täysin käsityönä. Valikoima on suuri, joten kaikki keramiikasta pitävät varmasti löytävät jotakin omaan makuun sopivaa eri laattasarjoista.

Valaisimia pahvista

Pahvin käyttäminen valaisimen materiaalina oli oikeastaan osittain vahingosta lähtenyt idea, kuten monet hienot keksinnöt. Pahvi on myös ekologinen valinta. Pahvisia valaisimia tekee suunnittelutoimisto & Bros, jossa työskentelevät mm. Tero Kuitunen ja Antti-Jussi Silvennoinen. Idea valaisinmateriaalivalintaan tuli, kun Aalto-yliopistossa tehtiin malleja pahvista ja sittemmin Silvennoinen teki aiheesta gradun. Niin syntyi Compleated-valaisin.

Valaisinten lisäksi suunnittelijat tekevät muutakin luovaa työtä aina, kun ehtivät. He ovat esimerkiksi tehneet One-Off-taideprojektin, jossa he ovat päässeet tematisoimaan ajankohtaisia asioita, kuten luonnonvarojen hupenemista, lihansyöntiä, yhteiskunnan turvaverkkoa tai maailmanrauhaa.

Mielenkiintoinen paikka vierailla:

http://www.craftmuseum.fi