Näitä kotimaisia käsin tehtyjä tuotteita voin suositella kenelle tahansa

Suomi on pullollaan hurmaavia pieniä käsityöyrityksiä, mutta valitettavasti pienyrityksen on vaikea saada tuotteitaan suuren yleisön tietoon. Ydinosaaminen voi olla upeiden tuotteiden valmistuksessa, mutta myynti ja markkinointi voi olla ”suuri tuntematon”. Koska Suomessa ei yrittämistä todellakaan ole tehty liian helpoksi (varsinkaan jos haluaa joskus lisääntyäkin), jaan mielelläni vinkkejä kivoista tuotteista.

Tässä muutamia poimintoja Suomen hienoimmista käsin valmistetuista tuotteista

Susannan työhuoneen valmistama Lempiriepu™ on suloinen bambuneuloksesta valmistettu tiskirätti. Ekologinen ja ehdottoman esteettinen tiskirätti soveltuu muuhunkin pyyhintään ja piristää arkea kauneudellaan. Käsinpainettuja kuvioita löytyy useissa väreissä.
Räsymatot. Näitä suomalaisen sisustuksen klassikoita saa niin räikeinä kuin neutraaleinakin. Kaikista ihaninta on jos voi teetättää itselleen tärkeistä tekstiileistä maton. Asiakkaan omista kuteista mattoja valmistaa esimerkiksi Loruloimi Ky.

Elvari valmistaa prikulleen karkkien näköisiä koruja fimomassasta. Pidä varasi etteivät päädy erehdyksessä suuhun!

Maitotytön JaJa-housut ovat ehkä parhaat olohousut ikinä. Alun perin odottaville äideille suunnitellut pöksyt käyvät täysin raskaanaolemattomillekin joogaan ja ihan vain yleiseen löhöilyyn.
Kaipaatko lastenvaatteita jotka ovat muutakin kuin jyrkän sukupuolitettuja hempulapinkkejä tai masentavan tummantylsiä? Kimperi valmistaa värikkäitä ja mukavia lastenvaatteita Jyväskylässä.

Jokaisella laatutietoisella kissalla pitäisi olla Vänttisen valjaat. Jos elämässäsi on kissanmentävä tyhjiö, samasta Arja´s art -yrityksestä saa myös valjastuotannon hukkapaloista tehtyjä värikkäitä poronnahkakorviksia.

Suomalainen käsityö
Jokaisen keittiön kuningattaren ihanin essu löytyy handmade by Heini -firman verkkokaupasta. Essut valmistetaan painoseulaa myöten Suomessa!

Jos kaipaat ehdottoman kestäviä huonekaluja, käänny Puustikin puoleen. Viikinki-sarja on niin äijää, että se saa Jouni Hynysen näyttämään pikkutytöltä.

Vaikka harvempi enää lypsää, lypsyjakkaraa tarvitsee aina. Joka kodin tarpeellinen Lyyti-väriläiskä on Hienopuuseppä Jari Karppisen käsialaa.

Yllättävä ruoka listalle

Tiesitkö, että suomalainen pizza on voittanut maailman parhaan pizzan arvosanan? KotiPizzan ”Berlusconi” voitti tämän kunniakkaan arvosanan muutama vuosi takaperin, siinä siis yksi ehdoton käsillä tehty asia, jota ulkomaisille tutuille voi ja kannattaa tutustuttaa! Vaikka moni ei varmaan ajattelisi Suomen olevan se ensimmäinen pizzamaa, me kyllä tiedämme mistä pidämme!

Äänestä lompakollasi

Kun näet jossain ihanan käsityötuotteen myytävänä, osta se. Käsityöläisen leipä ei ole mitenkään leveä, ja jokainen ostos häneltä mahdollistaa yhden henkilön unelmatyötä. Päivittäinen joku pienyrittäjä laittaa lapun luukulle, koska haaveet eivät elättäneet.

Aivan liian usein kuulee myös markkinoilla jonkun toteavan ”Hirveän kallis! eihän tuon materiaalit maksa juuri mitään!” Älä ole aasiakas joka möläyttää tuommoista. Ensinnäkin, et ole ostamassa materiaaleja, vaan työmäärää. Maksat myös ns. tuottamattoman työn, kirjanpidon, markkinoinnin, tilavuokraa yms. Maksat kaikesta siitä taidosta ja luovuudesta, jonka käsityöläinen on vuosien varrella kartuttanut. Toisekseen, vähättelet käsityöläisen työn arvoa. Miltä sinusta tuntuisi jos joku sanoisi työsi äärellä että et todellakaan ole tuntipalkkasi arvoinen?! Varmaan aika pahalta.

Suomalainen työ

Olempa kuullut markkinoilla jonkun toteavan myös ”ompa kiva idea, miten olet tämän tehnyt? Minä teen kotona samanlaisen”. No periaatteessa ihan kiva, mutta tympii jos rupeat tehtailemaan niitä koko suvulle. Käsityöläinen on voinut nähdä tuntikausia vaivaa keksiäkseen tuotteeseensa jonkun jipon, mitä luulet haluaako hän jakaa niksinsä ensimmäiselle vastaantulijalle?

Kehujen kuuleminen on toki mukavaa, mutta jos pidät näkemästäsi, osoita se mieluummin kaivamalla lompakko esiin. Kissa kiitoksella elää, käsityöläinen ei. Suosi käsityöläisiä ainakin lahjaostoksilla.

Arvosta erityisesti niitä, jotka oikeasti yrittävät tienata elantonsa kaikkien byrokratioiden ja verottajan sääntöjen mukaan. Tuolla kulkee vaikka minkälaista sukankutojaa, jotka kuvittelevat ettei käsitöiden myymisestä tarvitse maksaa veroja (väärin!).

Nämä puuhastelijat syövät ammattilaisten leipää. Kun harrastelijoilta saa halpoja villasukkia, kuka on valmis maksamaan perussukista ammattilaisen hinnan kun siihen sisältyy reilu tuntipalkka? Onneksi ammattitaitoiset käsityöläiset panostavat tuotteidensa laatuun. Jos kukkarosi ei juuri nyt repiä ostoksiin asti, pidä valmistajat mielessä ja palaa seuraavan palkkapäivän aikaan asiaan. Odotellessa voit levittää käsityöläisten ilosanomaa rahakkaammille ystävillesi 😉